Onderwijs in Stekene: de basis voor een welvarende samenleving
Kwaliteitsvol en onderwijs voor iedereen
Als kandidaat voor de gemeenteraadsverkiezingen, en als huidig schepen voor Onderwijs, wil ik, Pieter De Witte, mij inzetten voor een sterk en toegankelijk onderwijssysteem dat iedereen gelijke kansen biedt. Onderwijs vormt de ruggengraat van onze gemeenschap en is essentieel voor de ontwikkeling van onze kinderen en jongeren. Door te investeren in degelijk en duurzaam onderwijs, bouwen we samen aan de toekomst van Stekene.
Multifunctioneel gebruik van schoolinfrastructuur
Een van mijn speerpunten is het optimaal benutten van onze bestaande schoolinfrastructuur. Door scholen multifunctioneel in te zetten, kunnen ze niet alleen dienen als leeromgevingen voor onze kinderen, maar ook als ontmoetingsplaatsen voor de hele gemeenschap. Dit versterkt de sociale cohesie en biedt ruimte voor extra activiteiten buiten de schooluren, zoals sport, cultuur en vorming.
Als gemeente dienen we onze scholen maximaal te stimuleren om hun infrastructuur open te stellen.
Duurzame investeringen in schoolgebouwen
In Stekene hebben we de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in het moderniseren en verduurzamen van onze schoolgebouwen. Een belangrijke stap is het project rond de gemeenteschool GBS Reynaerdijn die binnenkort wordt afgebroken en vervangen door een splinternieuw, modern schoolgebouw. Dit dossier, dat op mijn initiatief werd opgestart en goedgekeurd, zal in de periode 2025-2030 worden gerealiseerd. Het nieuwe gebouw zal volledig gericht zijn op energie-efficiëntie en toekomstbestendigheid, zodat onze kinderen kunnen leren in een gezonde, veilige en inspirerende omgeving.
Daarnaast ondersteunen we maximaal de nieuwbouwplannen van andere scholen in Stekene, zoals GO! De Molenberg, Toermalijn, De Zonnebloem in de Koewacht, De Tuimelaar in Klein-Sinaai, en de Broederschool in Stekene, om hen te helpen vlot de nodige vergunningen te verkrijgen. Met deze gezamenlijke inspanningen zorgen we ervoor dat alle kinderen in Stekene toegang hebben tot kwaliteitsvol onderwijs in moderne en duurzame leeromgevingen.
Flankerend onderwijsbeleid
Ons onderwijsbeleid gaat verder dan enkel lesgeven. Ik werk nauw samen met scholen, ouders en externe partners om een sterk flankerend onderwijsbeleid te voeren dat inspeelt op de diverse behoeften van onze leerlingen. Dit omvat het ondersteunen van voor- en naschoolse opvang, ondersteuning van kwetsbare leerlingen, en initiatieven die gericht zijn op het verbeteren van de taalvaardigheid en sociale integratie.
Daarnaast organiseren we zwembadvervoer en ondersteunen we zwemlessen in het lager onderwijs, zodat elk kind de kans krijgt om deze essentiële vaardigheid te leren. We stimuleren ook actief het lezen onder leerlingen, met programma’s en initiatieven die lezen aanmoedigen als een sleutel tot succes in het verdere leven.
In de volgende legislatuur willen we nog meer werk maken van de kern van het onderwijs in het lager onderwijs: lezen en wiskunde. De gemeente moet initiatieven nemen om scholen hierin maximaal te ondersteunen. Ook zullen we excellente leerlingen aanmoedigen en bemoedigen door het uitreiken van een "Meest Verdienstelijke Leerling van Stekene"-prijs.
Daarnaast zal de gemeente waakzaam moeten zijn om enkel initiatieven toe te laten van zowel interne als externe partners die in overeenstemming zijn met onze belangrijkste beleidsthema's, waaronder lezen en wiskunde. Door deze gerichte aanpak zorgen we ervoor dat alle kinderen in Stekene kunnen groeien en excellereren in een ondersteunende en inclusieve leeromgeving.
Deeltijds Kunstonderwijs: een creatieve toekomst voor Stekene
In de afgelopen legislatuur heeft Gemeentebelangen een belangrijke stap gezet in het versterken van het deeltijds kunstonderwijs in Stekene. Op ons initiatief werd de tekenschool uit de Stadionstraat ondergebracht in het historische oude klooster in de Kerkstraat. Deze nieuwe locatie biedt een inspirerende omgeving voor jonge kunstenaars om hun creativiteit te ontplooien.
Daarnaast zijn de lessen van de tekenschool uitgebreid na de reguliere schooltijd op weekdagen in alle kernen van Stekene, waardoor we uniek zijn in Vlaanderen. Deze uitbreiding biedt kinderen en jongeren nog meer de kans om dichtbij huis deel te nemen aan kunstonderwijs, wat bijdraagt aan een bredere toegang en participatie.
In de volgende legislatuur willen we verder bouwen aan deze creatieve infrastructuur door het gebouw van de muziekschool Amelberga eindelijk in te richten zoals het hoort. De toegankelijkheid van het gebouw moet worden verbeterd, met één centrale ingang langs de achterkant van het gebouw Amelberga. Bovendien zullen we de lokalen leswaardig maken, zodat de muziekschool optimaal kan functioneren en een volwaardige plaats krijgt in ons onderwijsaanbod.
Met deze initiatieven blijven we investeren in het deeltijds kunstonderwijs en zorgen we ervoor dat Stekene een bloeiende gemeente blijft waar kunst en cultuur voor iedereen toegankelijk zijn.
De toekomst van onderwijs in Stekene
Onderwijs blijft een prioriteit voor de toekomst van Stekene. Samen met de lokale scholen en betrokken partners blijf ik streven naar een onderwijssysteem dat flexibel, degelijk, zich zelf reeds bewezen heeft en toegankelijk is voor iedereen. Of het nu gaat om het verder verduurzamen van onze schoolgebouwen, het uitbreiden van het onderwijsaanbod, of het bevorderen van samenwerking tussen school en gemeenschap, ik zet me in om van Stekene een plaats te maken waar elk kind de kans krijgt om te groeien en te bloeien.
Sluit je aan bij onze visie voor onderwijs
Wil jij bijdragen aan een sterk en toekomstgericht onderwijs in Stekene? Stem voor Gemeentebelangen en Pieter De Witte op 13 oktober 2024 en steun onze inzet voor een beter onderwijs voor iedereen. Samen zorgen we ervoor dat de jeugd van Stekene een solide basis krijgt om op te bouwen.