pieterdewitte.be
in Stekene, door Stekene, van Stekene
Menu
Beleid voeren
met een luisterend oor ”

Pieter De Witte

Actuele berichten Bedachtzaam vooruit

26/07/2018 Eindelijk groen licht voor Kloosterhof

Sinds in 2011 de laatste Zusters van Maria van Nederbrakel Stekene verlieten, staat het klooster in de Kerkstraat leeg. In 2013 besliste de kloosterorde om het gebouw te verkopen aan een projectontwikkelaar. Een stuk geschiedenis en dorpsgezicht zou voor altijd verdwijnen.

Gemeentebelangen wilde echter graag het authentiek Stekense uitzicht met het klooster te behouden, en het gemeentebestuur kwam tot een akkoord met de projectontwikkelaar.  In ruil voor een stuk grond achter het klooster zou de ontwikkelaar het bestaande kloostergebouw volledig renoveren als nieuwe kunst- en tekenacademie voor de jeugdafdeling. De SASK- werking Stekene Centrum, momenteel gevestigd in het oude gebouw in de Stadionstraat naast de bibliotheek, heeft dringend behoefte aan een nieuw onderkomen. Een goede overeenkomst dus in het algemeen belang, waarbij het klooster een nieuwe gemeenschapsbestemming krijgt, het gekende dorpsgezicht ongewijzigd blijft én waarbij de kunstacademie een nieuwe accommodatie krijgt.

ABBLO, een milieugroepering, hierin ook gesteund door een lokale oppositiepartij, was het daar echter niet mee eens en diende klacht in. Daardoor kwam alles op de lange baan, en bleef de kunstacademie op zijn honger zitten. Daarenboven werd de gemeente nog verplicht onnodige kosten te maken aan het gebouw in de Stadionstraat.  Ondanks de nog steeds lopende procedures, werd een nieuwe aanvraag ingediend, die nu, 5 jaar later, eindelijk kon worden goedgekeurd.

Gemeentebelangen is blij dat de werken nu eindelijk, zoals voorzien, van start kunnen gaan en de kunstacademie een nieuw onderkomen kan krijgen.

Bron: Het Laatste Nieuws

26/07/2018 Tweeduizend cadeaubonnen de deur uit

Op de gemeenteraad van Stekene afgelopen dinsdag vroeg raadslid Carl Ivens (Groen) naar de resultaten van de Stekense cadeaubon. Schepen van Lokale Economie Pieter De Witte (GeBe) kon antwoorden dat sinds de lancering eind 2016 er ondertussen 2.000 bonnen werden verkocht, goed voor een omzet van maar liefst 85.000 euro.

”We zien dat de cadeaubon blijft aantrekken. Ook groeit de lijst met handelaars die deelnemen gestaag. Tot nog toe zijn dit 44 handelaars”, aldus een trotse schepen De Witte.

Bron hln.be

26/07/2018 Rookvrije klassen in Broederschool

STEKENE - In de Broederschool werkten de leerlingen van het tweede jaar secundair het jaar door rond het thema 'rookvrije klassen'.

In samenwerking met Logo Waas en Dender wordt er op geregelde tijdstippen stil gestaan bij de negatieve effecten van roken en wordt het aantal rokers (13/14 jarigen) genoteerd.  "Van de 103 leerlingen was er slechts één die de slechte gewoonte heeft opgenomen", zegt Gino Wielandt van de Broederschool.

De leerlingen uit ASO, TSO en BSO mochten onder deskundige leiding van een leerkracht een heel schooljaar creatief werken rond deze preventieve actie "rookvrije klassen". Op 31 mei, werelddag zonder tabak, kwam de schepen van onderwijs Pieter De Witte langs om de winnende creatie te kiezen.  De leerlingen van 2bEMa en 2bEMb waren de trotse winnaars met hun houten doodshoofdmaquette.  Zij krijgen van de gemeente Stekene een gratis klimsessie aangeboden in de nieuwe Sporthal.

bron Het Nieuwsblad

26/07/2018 Tien nieuwkomers krijgen kans

STEKENE - De kiezers van Stekene hanteerden op 8 oktober een grove borstel. Ze veegden tien van de 25 raadsleden uit de gemeenteraad weg. Evenveel nieuwkomers krijgen zes jaar om zich te bewijzen. Grootste slachtoffer van de kiesstrijd is het kartel VOS-SVP.

Het wordt vanaf de eerste bijeenkomst begin januari 2007 even wennen in de gemeenteraadszaal van Stekene. Vooral de totale afwezigheid van VOS-SVP zal opvallen. 

Voor de verkiezingen hadden de beide fracties elk twee raadsleden: Jef Nagels en Jacqueline Handig voor VOS en François Van Nielandt en Jeannot Verschueren voor de SVP. Het kartel heeft in de nieuwe gemeenteraad geen vertegenwoordiger meer. 

Door de overstap van zijn twee vertegenwoordigers naar de SVP had de sp.a de voorbije maanden geen verkozenen meer. Lijsttrekker Christophe Creve en voormalig gemeenteraadslid Marc Fruytier vullen die leemte opnieuw in. 

Vlaams Belanger Ivo De Cock krijgt versterking van de nieuwkomers Rudi De Boever, Ria Alpaerts en Koen De Cock. Na het zetelverlies wisselt de CD&V Prosper Smet, Adolf De Hooghe, Ann Van Daele-Gyselinck en Lieven Schelfhout voor Réno Martens, Freddy Merckx en Ingeborg Temmerman. 

Uit de fractie van de Gemeentebelangen (GeBe) verdwijnen Lisette Behiels en Cyriel Merckx. Zij worden vervangen door voormalig gemeenteraadslid Maria Dhollander en nieuweling Pieter De Witte. 

Jan Van Remoortel is ook een beetje nieuw: nu zetelt hij nog voor Groen!, vanaf volgend jaar is hij de enige vertegenwoordiger van Groen Progressief Sociaal (GPS) Stekene.

Bron: Gazet van Antwerpen

26/07/2018 Ondernemerssubsidie

STEKENE - Het schepencollege heeft het licht op groen gezet voor subsidies voor startende ondernemers. De toelage komt er op vraag van Pieter De Witte van Gemeentebelangen. De premie moet het ondernemerschap in de gemeente een duwtje in de rug geven. Startende ondernemers moeten zich eerst inschrijven bij de Kruispuntbank van Ondernemingen en hiervoor inschrijvingsgeld betalen. Het is dat inschrijvingsgeld dat de gemeente terugbetaalt. De subsidie maakt dat een bedrijfje gratis opgestart kan worden. Er zijn al 17 subsidiedossiers goedgekeurd.

Zie ook: Gemeente Stekene, Subsidie voor startende ondernemingen

Bron: Gazet van Antwerpen

26/07/2018 Gemeentebelangen besturen alleen vanaf 2013

STEKENE - In Stekene is de kogel door de kerk: met 13 van de 25 zetels in de gemeenteraad gaat de lokale partij Gemeentebelangen (GeBe) vanaf 2013 alleen besturen. Ondanks de krappe meerderheid wordt de huidige coalitie niet voortgezet. GeBe anticipeert bovendien op een regel die vanaf 2018 in voege treedt en doet het vanaf 1 januari 2013 al met één schepen minder.

Woensdagavond maakte Gemeentebelangen bekend dat de partij alleen zal besturen, omdat het water tussen de partij en CD&V te diep was. De huidige coalitiepartner eiste, ondanks verlies, twee schepenzetels. Dat zag Gemeentebelangen niet zitten. Van een coalitie met het kartel sp.a-Groen wilde GeBe evenmin weten, omwille van een aantal onzekerheden eigen aan een kartel.

"Ondanks de krappe meerderheid nemen we onze verantwoordelijkheid op", aldus burgemeester Stany De Rechter (GeBe). "Wij doen het bovendien met één schepen minder. Eigenlijk moeten we dat pas vanaf 2018 doen, maar één schepen minder levert ons op zes jaar tijd een besparing van ongeveer 300.000 euro op. Nu we er alleen voor gaan, zullen we eenvoudiger en zonder programmavergelijking kunnen besturen. Het zal van al onze raadsleden wel enige discipline vragen om altijd aanwezig te zijn op de gemeenteraden."

Naast de burgemeester zal het schepencollege bestaan uit uittredende schepenen Kris Van Duyse en Freddy Merckx. Laatstgenoemde wordt in 2015 opgevolgd door fractievoorzitter Pieter De Witte. Uittredend OCMW-voorzitter Dirk Backaert wordt ook schepen. Daarnaast zijn er de nieuwkomers Gunter Van Campenhout (ex-Mama's Jasje) en Lorette De Permentier. Arnoud Heyse blijft voorzitter van de gemeenteraad.

Bron: Gazet van Antwerpen

26/07/2018 Stekene overweegt camera’s tegen sluikstorten

STEKENE - De voorbije weken werden in Stekene vier omvangrijke gevallen van sluikstorten gemeld. Het bleek telkens om dezelfde dader te gaan.

Alerte burgers merkten drie grote sluikstorten op in de Zwarte Heistraat, Heimeersstraat en Polken. Tussen het afval zaten onder meer een grasmachine, een kapotte tuintafel, isolatiemateriaal, speelgoed, maar ook gewoon huisvuil.

De politie kwam de dader al snel op het spoor. De man bekende de feiten. Er werd een proces-verbaal opgesteld voor het milieumisdrijf.

Vorige week werd in het Nieuwstraatje een ander geval van sluikstorten vastgesteld. Opnieuw was dit het werk van dezelfde dader. Naast de onkosten die de gemeente gemaakt heeft om de sluikstorten op te ruimen, staat hem nog een boete of mogelijk zelfs een strafrechtelijke vervolging te wachten.

Het gemeentebestuur haalt de gebeurtenissen aan om extra in te zetten op preventie tegen sluikstorten. ‘Deze misdrijven blijven niet onbestraft en kunnen vervolgd worden’, aldus schepen van Milieu Pieter De Witte (GeBe).

De schepen geeft aan dat de gemeente zal blijven inzetten op preventie. Het gemeentebestuur onderzoekt tevens de mogelijkheden voor het plaatsen van mobiele camera’s.

Bron: Gazet van Antwerpen

26/07/2018 Werkloosheid daalt spectaculair, vacatures stijgen fenomenaal in Stekene.

Recente cijfers van de arbeidsbemiddelaar VDAB tonen aan dat de werkloosheid in de gemeente Stekene spectaculair is gedaald.  ‘Op 1 jaar tijd is de werkloosheid in Stekene gedaald met 8,4%’, zegt schepen van Werk Pieter De Witte (GeBe).  ‘Wij zien tegelijkertijd dat de het aantal vacatures spectaculair is gestegen met 213,6%!’  Dit is een duidelijk bewijs dat onze gemeente zeer aantrekkelijk is als woon- en werkgemeente.

26/07/2018 Gemeente Stekene stimuleert economie

Een recente studie van het Planbureau wijst uit dat overheidsinvesteringen in infrastructuur zeer bevorderlijk zijn voor groei.  ‘Wij zijn als gemeentebestuur zeer tevreden dat ons beleid van de afgelopen jaren niet alleen de Stekenaar, maar de Vlaamse economie in het algemeen te goede komt’, zegt schepen van lokale economie en financiën Pieter De Witte.

De gemeentelijke overheid, de optelsom van de gemeente en het OCMW, investeerde de afgelopen jaren in de heraanleg van wegen en rioleringen (cfr. de Bormte, Koebrugstraat); de vernieuwbouw van het OCMW rusthuis; een nieuwe sporthal.  “Een goede zaak dus dat onze investeringen zorgen voor welvaart, economische groei en jobs.”, aldus Pieter De Witte. 

Bron: De Tijd, dd. 27 01 2017, Investeren in infrastructuur geeft economie stevige boost, door Stefaan Michielsen.

26/07/2018 Stekense cadeaubonnen rondden de kaap van € 50 000 euro omzet

De gemeentelijke cadeaubon in Stekene werd 10 maanden geleden, in december 2016, gelanceerd.  Sinds de lancering stapten meer als 40 bedrijven mee in het systeem.  “We kunnen spreken van een groot succes”, zegt schepen van lokale economie Pieter De Witte.  “Deze week rondden we de kaap van 50 000 euro verkochte cadeaubonnen sinds de lancering.  We hadden verwacht deze omzet maar te halen na 1 jaar.  De cadeaubonnen slagen dus zeer zeker aan bij de bevolking.  Het is dan ook een zéér belangrijk instrument om onze lokale handel en horeca te ondersteunen.”

26/07/2018 Gemeenteschool Kemzeke voert verbod op hoofddoeken in

De gemeenteraad in Stekene keurde unaniem een verbod goed op het dragen van een hoofddoek in de gemeentelijke lagere school Reynaerdijn in Kemzeke.  “Onze gemeenteschool draagt neutraliteit hoog in het vaandel, daarnaast is de school bij uitstek pluralistisch.  Het hooddoekenverbod vrijwaart die neutraliteit en het pluralistische karakter. “ zegt schepen van Onderwijs Pieter De Witte (GeBe).  “Een verbod op het dragen van opzichtelijke levensbeschouwelijke tekenen, is de beste garantie om de harmonie en gelijkheid van de leerlingen te garanderen.”

26/07/2018 Stekene onderzoekt mogelijke instandhouding kleibageraar

De iconische kleibaggeraar (excavateur in de volksmond) staat momenteel in de stellingen.  In het natuurreservaat Het Steengelaag laat de gemeente Stekene onderzoeken of een mogelijke restauratie van dit stuk industrieel erfgoed aan de orde is.  ‘De kleibaggeraar is een echte ‘landmark’ voor onze gemeente.  Het is een van de weinige fysieke zaken dat nog refereert naar de klei-ontginning in onze gemeente.  Deze economische activiteit was bepalend voor de ontwikkeling van onze gemeente de afgelopen 500 jaar.”, aldus schepen Pieter De Witte.  Het gespecialiseerd architectenbureau Bressers uit Gent brengt nu de hele machine in kaart.  Zij bekijken ook alle opties met betrekking tot de baggeraar.  ‘Wanneer we alle gegevens in handen hebben, en dus ook alle ramingen in verband met de kosten, kunnen we dus een gefundeerde beslissing nemen over dit Stekens’erfgoed.’, gaat schepen De Witte verder. 

‘Naar aanleiding hiervan doen we ook een oproep naar alle mensen met informatie over de kleibaggeraar.  Iedereen die relevante documenten of foto’s heeft kan deze bezorgen aan de gemeente via gemeente@stekene.be.’  Zegt schepen van erfgoed Gunter Van Campenhout.  De kosten voor dit onderzoek worden geraamd op 47 000 euro, waarvan 20% betaald wordt door de gemeente.  De andere 80% wordt gefinancierd door de Vlaamse overheid.

26/07/2018 Stekene doet het bijzonder goed op financieel vlak

De vele grote investeringen (o.m. Kerkstraat, Sportstek) in Stekene hebben zeker niet voor een financiële kater gezorgd. Wel integendeel: onze gemeente doet het op financieel vlak bijzonder goed. “Alle investeringen werden uitgevoerd volgens het vooropgestelde meerjarenplan”, zo zegt schepen voor financiën Pieter De Witte, “en dat zonder de belastingen te verhogen en met een schuldgraad die kleiner zal zijn dan op het einde van de vorige legislatuur.” Dat blijkt ook uit onlangs gepubliceerde cijfers. Zoals te zien is op bijgevoegd kaartje, hebben wij, traditiegetrouw op Zwijndrecht na, de laagste gemeenteschuld per inwoner in het Waasland. En daar kunnen we alleen maar blij om zijn!

Bron: Gemeentebelangen

26/07/2018 Gemeentebelangen aan de slag met aanstekend ambitieplan

Voor de gemeenteraad van juni kregen de gemeenteraadsleden een “aanstekend ambitieplan” aangereikt. Dat kwam tot stand door een samenwerking van alle Stekense adviesraden, en wordt dus breed gedragen.

Het plan bevat 15 concrete ambities, die de adviesraden graag zouden gerealiseerd zien in de loop van de volgende legislatuur.

Dergelijk initiatief kunnen wij met Gemeentebelangen alleen maar toejuichen. Het is trouwens onder impuls van Gemeentebelangen dat het gemeentebestuur een traject burgerparticipatie heeft opgestart. Dat begon met de volksvergaderingen in Stekene zelf, Klein-Sinaai, Kemzeke, Hellestraat en Koewacht, en kende een eerste vervolg met de enquête rondom de herinrichting van de dorpskom.

We zijn dan ook blij dat een aantal van de voorgestelde ambities reeds beschreven staan in ons kernprogramma, dat vorige week aan de pers werd voorgesteld, o.m. het voorstel voor een nieuwe bib en het voorstel om de dorpskernen toegankelijk te h ouden voor iedere vorm van mobiliteit.

Wij zijn er dan ook overtuigd van dat de gezamenlijke adviesraden zich in het kiesprogramma van Gemeentebelangen zullen kunnen vinden.

Bron: Gemeentebelangen

26/07/2018 Twee extra lokalen voor basisschool Hellestraat

De Vrije Basisschool 3 Beuken in de Hellestraat is bezig met verbouwingswerken, en heeft daarom dringend twee extra klaslokalen nodig. Het gemeentebestuur heeft daarom voorgesteld om voor de duur van de verbouwingswerken twee lokalen te verhuren in het voormalige schoolgebouw aan het Preekekeplein. Die lokalen worden nu gebruikt als opslagruimte voor de gemeentelijke bibliotheek. De gemeente heeft echter in de industriezone langsheen de Nieuwstraat een deel van een bedrijfsgebouw kunnen huren, als opslagruimte voor de bibliotheek. Op die manier komt de werking van de basisschool in de Hellestraat niet in het gedrang.

Bron: Gemeentebelangen

26/07/2018 Reynaerdijn stelt nieuw schoollogo voor

De gemeentelijke basisschool Reynaerdijn heeft een nieuwe huisstijl voorgesteld. Leerkrachten, ouders en leerlingen reageren bijzonder enthousiast op het nieuwe, toffe vosje dat voortaan symbool staat voor de school uit Kemzeke. “Vroeger had de gemeenteschool ook een vos als logo”, legt schepen van Onderwijs Pieter De Witte uit. “Dit gerestylede, hippere vosje past perfect bij de nieuwe dynamiek die anno 2018 in de school heerst en straalt ook speelsheid en leer- en nieuwsgierigheid uit”, zegt De Witte.

Het nieuwe logo wordt doorgetrokken naar een nieuwe website (www.gbsreynaerdijn.be), banners aan de straatzijde en nieuwe turntruitjes.

Bron: HLN

26/07/2018 Schepen!

Begin 2015 werd Pieter De Witte verkozen tot jongste schepen van de gemeente Stekene... ooit!  Hij was hiervoor ook al het jongste gemeenteraadslid (sinds 2006).  Hij volgt als schepen Freddy Merckx op.  Pieter De Witte zal verantwoordelijk worden voor Economie, Onderwijs, Natuur, Milieu en Afvalbeleid.  Daarnaast neemt hij ook de financiën van de gemeente Stekene onder zijn hoede.

Zie ook: HLN

06/11/2014 Gemeentebelangen 50 jaar!

In het weekend van 10, 11 en 12 oktober vierde Gemeentebelangen zijn 50-jarig bestaan, en dat zal Stekene geweten hebben. De viering startte met een feestzitting op vrijdagavond. De meer dan 200 aanwezigen, onder wie de meeste Wase burgemeesters, een aantal parlementsleden en N-VA fractieleider in het Vlaams Parlement Matthias Diependaele, luisterden naar toespraken van columnist Rik Van Cauwelaert en gewezen schepen voor Gemeentebelangen en huidig spoorwegbaas Jo Cornu.

Voorzitter Bernard Van Hullebus deed de historiek van Gemeentebelangen uit de doeken en gewezen burgemeester en huidig voorzitter van de gemeenteraad Arnoud Heyse bracht hulde aan de enige twee nog in  leven zijnde Gemeentebelangers die er in 1964 bij waren : Cyriel Merckx en Frans Windhey. Nadat brouwer Kjell Spoormans zijn voor ons gebrouwen Gemeentebelangenbier voorgesteld had, kon burgemeester Stany De Rechter zijn slottoespraak houden, en was het tijd voor de receptie, waarop ons bier (“Mesken”) werd geschonken. Dat het in de smaak viel, konden we zien en horen, en zagen we vooral ’s anderendaags als we de lege bakken telden. Ook de vele zelfgemaakte hapjes gingen gretig weg. Tijdens de receptie kon ook onze tentoonstelling over 50 jaar Gemeentebelangen bezocht worden.

Zaterdagavond mochten we opnieuw meer dan 200 mensen verwelkomen op ons feestmaal met retrobal. Na het aperitief werd schepen Freddy Merckx in de bloemetjes gezet. Freddy stopt immers dit jaar als schepen, en werd van harte bedankt voor zijn jarenlange inzet. Gelukkig blijft Freddy wel nog lid van de gemeenteraad. Topmuzikanten Filip Bollaert en Eric Mellaerts brachten er al vlug de sfeer in. Na een heerlijke maaltijd nodigde discobar Jupiter uit ten dans, en was de dansvloer niet meer leeg tot in de vroege uurtjes. Wie het rustiger aan wilde doen kon terecht in de pianobar, waar Fonny Dewulf pianist van dienst was.

Zondagvoormiddag was er dan nog een eucharistieviering ter nagedachtenis van alle overleden Gemeentebelangers. In de namiddag mochten we nog tientallen bezoekers ontvangen op onze tentoonstelling.

Een meer dan geslaagd weekend dus. Gemeentebelangen heeft weer eens bewezen dat het, dankzij de medewerking van tientallen mensen voor en achter de schermen, tot heel wat in staat is